lichess.org
Donate
interclub Roeselare-Izegem

eigen foto

Interclub 2023-2024: een nabeschouwing voor de laatste ronde

Chess
Vlak voor de finish kijken we even in de achteruitkijkspiegel om de lopende competitie te evalueren.

Over de niet-ideale kalender ga ik het hier niet hebben – redelijk intensieve periodes, afgewisseld met lange weken zonder interclubschaak – het komt niet vaak voor. Dit is gewoon een overzicht van de nationale competitie, gezien door een actief waarnemer.

Ik wil (nogmaals) een lans breken voor de uitstekende website van Martijn Maddens, die niet enkel de ronde-uitslagen en de standen weergeeft, maar ook op individueel niveau de prestaties van de spelers opvolgt. Deze site mijns inziens is veel beter dan de officiële site, die minder intuïtief (en minder volledig) is, en ik gebruik de site dan ook heel graag voor dit artikel.

In eerste klasse maken de “nouveaux riches” Wetteren (18/59) en Wachtebeke (17/51) sinds (zeer) kort de dienst uit bovenaan de rangschikking. Kampioen Brugge (17/54) had een uitstekend seizoen, maar Wetteren had een nog uitstekender seizoen, en hoewel Wetteren het onderlinge duel verloor, liet Brugge een steek vallen tegen de derde hond in het kegelspel (en een draw tegen Rochade), zodat de titel zonder ongelukken naar Wetteren zal gaan. Het zou al erg moeten mislopen, want in de laatste ronde moeten ze tegen het puntenloze Jean Jaurès (0/19). Onderaan moet Mechelen (4/29,5) zich zorgen maken, want van Brugge zullen ze geen cadeaus krijgen, terwijl Namen (4/29) misschien wel een reddend matchpunt krijgt van het al veilige Luik (9/41). Zolang het maar geen Genk-Westerlo wordt...

In 2A ook een menage à trois aan de top. Bosvoorde (16/54,5), Caissa (16/47) en Westerlo (15/45,5) strijden nog om de titel, maar als Bosvoorde zich kalm toont, kunnen ze zich met de kleinste overwinning tegen Charleroi tot kampioen laten kronen. Caissa (die moeten tegen de nummer vier, Europchess) en Westerlo (tegen het nog niet zekere Montigny) gaan het moeilijker hebben om Bosvoorde in te halen.

In 2B is Borgerhout (16/51,5) zo goed als zeker van de titel. Zelfs als Deurne (14/43,5) met 8-0 wint van Zottegem (zeer onwaarschijnlijk) en Borgerhout verliest met 8-0 bij The Belgian, dan nog is Borgerhout kampioen (denk ik) omdat ze het onderling duel tegen Deurne gewonnen hebben. Onderaan is alles beslist: TSM en Pantin degraderen zeker.

In 3A lijkt de titelstrijd een bizar verloop te krijgen. Tot voor kort was de KASK (14/39) onbetwist leider, tot ze een onverwachte nederlaag moesten incasseren tegen Oude God. Sindsdien geeft de KASK de indruk dat ze geen kampioen willen spelen, en hun voorsprong is gedaald tot één matchpunt... op maar liefst vier teams, die de tweede plaats delen. Brasschaat 1 (13/34,5) kan echter niet promoveren (maar zal zich toch in de laatste ronde inspannen om een goede score te boeken tegen Dendermonde, om de reddingskansen van Brasschaat 2 zoveel mogelijk gaaf te houden). Oude God (13/33,5) ziet promotie wel zitten, maar moet in de laatste ronde tegen KGSRL4 – en hoewel de Gentenaars zeker zijn van behoud, betekent dat nog niet dat Oude God zeker is van de punten in de laatste ronde. Lommel (13/31,5) moet tegen Mechelen 2 (7/28), en zou Brasschaat 2 (7/25,5) met een grote overwinning een dienst kunnen bewijzen, terwijl Beveren (13/30,5) net in de omgekeerde situatie zit: Brasschaat zal full-out tegen hen gaan voor het behoud. Hier is Sint-Niklaas zeker van degradatie.

In 3B is CREB (18/41,5) zeker van promotie. Ook hier heeft KGSRL5 (15/39) een vrije dag, zodat hun andere teams versterkt kunnen worden waar nodig. Onderaan heeft EDC1 (6/26,5) de iets betere kaarten dan Caissa2 (6/23,5). Geraardsbergen kan zich theoretisch nog redden, maar dan moet he zowel voorbij EDC en Caissa, die dan zwaar moeten verliezen – een onwaarschijnlijk scenario.
In 3C heeft Wetteren 2 de beste kansen op de titel, met 3,5 bordpunten meer dan Mercatel. De strijd ging duidelijk enkel tussen deze twee teams, aangezien de nummer 3, Chesspirant2 vijf punten achterop hinkt, en zes teams binnen de range 9-11 matchpunten zitten. Onderaan moet de KGSRL6 (5/24,5) nog even aan de bak tegen Izegem, maar dat lijkt geen probleem – Landegem (5/24) zal het moeilijker hebben om zoveel mogelijk bordpunten te scoren tegen Leuze (6/32,5).

In 3D vinden we... Wirtzfeld1 terug, een team dat we de voorbije jaren eerder in eerste verwachtten. Als we de spelerslijst bekijken, dan zouden ze op volle sterkte zelfs bovenaan in tweede meedraaien, maar die sterke spelers waren nauwelijks beschikbaar. Dat is misschien voor volgend seizoen, want de titel is al binnen. Onderaan heeft Leuven een karrenvracht bordpunten meer dan Marche-en-Famenne, maar als Marche een matchpunt meer scoort dan Leuven...

Voor vierde beperk ik mij tot de meest opvallende feiten. Spannender dan in 4B wordt het niet: Geel en Borgerhout hebben beide 18 matchpunten, en Geel heeft slechts 1 bordpunt meer dan Borgerhout. In de laatste staan beide teams tegenover elkaar. Een bijna gelijke situatie in 4D, maar hier is het verschil tussen Luik en Anderlues 3,5 bordpunten. Niettemin, Luik mag dus niet verliezen in het onderlinge duel. In andere reeksen zien we dat de “sub-teams” van Wetteren en Wachtebeke door de versterkingen bovenaan, ook bovenaan te vinden zijn, en zelfs titels pakken.

In vijfde krijgen twee teams complimenten van de jury: Midden Limburg 4 heeft een clean sheet (20 matchpunten en 35,5 bordpunten), en Bosvoorde 5 doet nog beter met 20/38 (jawel, over 10 ronden slechts 4 remises op 40 partijen toegestaan).

Voor partijen ter illustratie verwijs ik graag naar de lichess-pagina, maar ik wil ook enkele zeer goede clubsites vermelden. Ik lees graag over schaken, en dan mag in dit overzicht zeker de site van SK Oude God niet ontbreken. Ook de site van Opwijk biedt IC-verslagen aan. De KGSRL doet het vaak ook goed, maar wie graag een kwinkslag, een grap en een grol terugvindt in een rondeverslag, moet bij de KBSK zijn. Ik kan het ook niet laten om de site van de Torrewachters te vermelden, waar ook na elke ronde op woensdag een verslag van hun veldslagen online komt. In elk geval, have fun!